Bloggen min

Litt om min daglige koding

Reparere Elektronikk Leke

Gutten min fikk et brukt leketøy hvor to av knappene ikke virket skikkelig. Det er 5 lignende knapper med bilde av dyr på og de er merket med tallene 1-5. Knapp 4 gikk det ann å trykke på for å få lyd, men denne knappen var det ikke lys i. Knapp 5 var helt død og hele tangenten for knappen var løs så man følte at man trykket uten at det var noe under knappen.

Når jeg åpnet leken en kveld guttunten var ganske opptatt fant jeg ut at et lite kretskort var knukket i to. Tilkoblingen til processor enheten var koblet i nærheten av knapp 4 mens lyset for knapp 4 var koblet rundt knapp 5 sin bryter.

Når jeg åpnet leka skjønte jeg umiddelbart at det var en elektronikkleke jeg kunne fikse på med enkle grep. Jeg pusset vekk litt av belegget som skal beskytte lederene på kretskortet fra korridering og kortsluttning. Det gjorde jeg for å få loddetinn til å feste seg til kobberet. En liten stund senere hadde jeg loddet sammen banene på kretskortet som var knukket og 4-er knappen hadde fått lys, og 5-knappen hadde fått lyd, lys og kjentes normal å presse på igjen. Det var en gøy ting å reparere. Å se han lure litt når plutselig 4 og 5 fungerte litt bedre var morsomt.

Chromecast

Chromecast må være noe av det mest spennende jeg har skaffet meg. Har ikke helt kommet over hvordan å streame bildefiler fra linux over på chromecasten, annet enn at det slo meg at jeg kunne jo konvertere bildefilene til en stream før jeg kaster streamen over på skjermen. Uansett tenker jeg at det nok helt sikkert finnes et prosjekt for å se bilder fra linux på chromecasten på tven.

Open pavucontrol and select the mkchromecast sink

Jeg bruker mkchromecast og castnow for litt forskjellge formål.

  • castnow er fin når du bare skal spille av en fil ved å kaste den hele i sitt format til chromecast.

  • mkchromecast lager en virtuelloutput device som man kan sende all lyd ut gjennom, uavhenging av filformat så lenge man kan spille det av på egen maskin. Det blir altså output lyd på egen pc som kodes og streames til chromecasten hvorav castnow sender fila man velger til chromecasten. På denne måten kan man bruke favoritt avspiller og streame dette til anlegget.

Nå skal det nevnes at chromecasten gjør litt motsatt casting av hva man tenker. Chromecasten har ikke en port åpen som mottar streamen, men man sender kommando til chromecasten som ber den å hente stream fra en port på lokal maskin eller fra nettet.

Feil Bruker

Jeg visste at jeg hadde riktig bruker. For å finne ut forskjeller endte jeg opp med å sammenligne en AD-dump mellom meg og en kollega for å feilsøke på problemet. Det viste seg å være feil server-navn i en mail en annen kollega hadde sendt ut. ldap dump av AD er nyttig for å sammenligne forskjeller på AD-kontoer.

Wifi Feilsøking

Jeg feilsøkte på det trødløse nettverket vårt og fant ut at enkelte AccessPoints fungerte det dårlig å kjøre trafik gjennom. Den lange lista forklarer kanskje noe av problemene, og ved å velge hvilken mac addresse jeg kobler meg opp mot så tvinger jeg laptoppen til å bruke en av accesspunktene som befinner set litt lengre unna, mens konnektiviteten ble bedre.

I3wm Skjermdump

Det er ikke lenge siden jeg startet med i3, røfflig 2 måneder siden og jeg er virkelig glad for at jeg har kommet i gang med å bruke i3. Det har gjort at jeg får utnytet skjermene bedre. Når jeg brukte gnome ble det ofte mange tabs som jeg måtte igjennom for å finne riktig vindu. Det har blitt mer organisert hvor vinduene jeg jobber i befinner seg og de popper opp omtrent der jeg vil ha de. Det hender ofte at jeg vil ta skjermbilder og nå fant jeg ut hvorfor tasten for å ta skjermbilde ikke fungerte skikkelig. Noen ganger ble jeg nødt å trykke gjentatte ganger for å i det heletatt få til å få tatt skjermbilde. I dag fant jeg ut at jeg måtte bruke –release

1
bindsym --release Print exec /path/to/skjermdump.sh

skjermdump.sh scriptet mitt tar bilde av den delen av skjermen jeg selv velger og lagrer skjermdumpen til fil pluss at den lagrer skjermkopieringen til minne klar for “Copy-Paste” inn i et rikt dokument/epost.

1
2
3
4
5
#!/bin/bash

D=$(date +%F_%T_%s)
/usr/bin/gnome-screenshot -a -f ~/Pictures/Screenshot_${D}.png
pyclip ~/Pictures/Screenshot_${D}.png

Linuxcon 2016

I dag og i går lyttet jeg på linuxcon. I dag jobbet med å duplisere innhold i en databaseserver mens jeg lyttet til foredragsholderene.

Det var nyttig scalering, containers, litt linux historie og om feil som firmar har gjort i satsing på open source

Sammenligne Skytjenester

I dag fikk jeg et spørsmål fra en i nær relasjon om hvordan jeg lagrer bilder og endte opp med å finne fram litt info om forskjellige sky-tjenester for å sammenligne hva de kan tilby. Sammenligningen ser ut til å vise at man kan få ubegrenset lagring for omtrent 50 norske kroner. Jeg fant en fin oversikt over tilbydere her: http://www.cloudwards.net/comparison/

Velkommen

I dag starter jeg med blogging i markdown og octopress. Jeg har hatt lyst å starte med blogging en god stund og har noen ganger tidligere kjørt tyngre CMS for å legge inn artikler og skrive stoff. Men etter at jeg har fått databaseservere til å krasje beyond recovery så har jeg lyst å prøve meg på noe enklere. Jeg vil bruke markdown fordi det er en nyttig måte å skrive og presentere stoff på.

1
2
kodesnutt 123 456
asd ads